Kupované auto v exekúcii

Rozhodne sa, že si kúpite auto. Nový automobil od výrobcu si kupovať nechcete, tak sa rozhodnete pre auto ojazdené. Na internete alebo v inzerátoch si nájdete vozidlo, ktoré chcete, páči sa Vám a tak kontaktujete majiteľa tohto auta. Stretnete sa, auto si dobre poobzeráte a vyskúšate. Všetko je v najlepšom poriadku a Vám nič nebráni si toto auto kúpiť. Po nejakom čase Vám však exekútor oznámi, že je Vaše novo kúpené auto v exekúcii. Vy nemáte ani auto a ani peniaze, za ktoré ste ho kúpili.

 Ako zistiť, či kupované auto nie je v exekúcii

Ilustračný obrázok: zdroj

 

Ako zistiť, či nie je kupované auto v exekúcii

Pred tým ako si zakúpite auto od jeho pôvodného majiteľa je dobré si zistiť, či nie je v exekúcii. V súčasnosti už existuje viacero spôsobov ako sa dopátrať k takýmto informáciám. Jedným z nich je nový informačný systém IURIS IDENT, ktorý funguje na internetovej adrese www.ko.sk. Tento systém môžu využívať exekútori pri zápise exekučných blokácii on-line priamo do evidencie vozidiel. Treba ale zdôrazniť, že exekútori nemajú povinnosť tento systém používať a tak požadovanú informáciu nemusíte vždy nájsť.

Od 1. januára 2013 je v účinnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá umožňuje kupujúcemu získať informácie priamo z evidencie vozidiel. Evidencia vozidiel je informačný systém policajného zboru, ktorý obsahuje dôležité informácie o vozidle, jeho vlastníkovi, či držiteľovi. Medzi tieto informácie patria aj údaje o exekučných konaniach alebo výkonoch rozhodnutí. Z tohto dôvodu je najistejším spôsobom kontaktovať priamo orgán Policajného zboru so žiadosťou o poskytnutie informácie a ten následne musí, podľa zákona o cestnej premávke, poskytnúť písomnú informáciu o údajoch v požadovanom rozsahu.

Na základe uvedeného článku vznikla reportáž na spravodajskej televízii TA3, na ktorej naša kancelária spolupracovala

http://www.ta3.com

JUDr. Adam Puškár

Potrebujete poradiť?

Medzi naše služby patrí aj právne poradenstvo, kde Vám vieme okamžite poradiť s Vašimi právnymi problémami. V prípade bližších otázok alebo záujmu o naše právne služby nás neváhajte kontaktovať.